© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 
Latium (Lazio).
[   Allmänt  /  Kvalitetsindelning  /  Områden (inkl. karta)  ]

Latium omfattar 23 områden/appellationer, bl a;

DOC-Appellationer;

 •  Castelli Romani.
 •    - Colli Albani DOC.
 •    - Colli Lanuvini DOC.
 •    - Frascati DOC.
 •    - Marino DOC.
 •    - Montecompatri DOC
 •    - Velletri DOC.
 •  Est! Est!! Est!!! DOC.
 •  Falerno DOC (delvis i Kampanien).
 •  Orvieto DOC (delvis i Umbrien).


  Allmänt (Latium).

  Latium, ett kullrigt landskap kring huvudstaden Rom, är ett av Italiens största vindisktrikt och producerar två av landets mest sålda viner, Est!Est!!Est!!! och Frascati. 

  Est!Est!!Est!!! och Orvieto (som ligger på gränsen till Umbrien) har det gemensamt att dom båda är menlösa (oftast) och Trebbiano (Ugni Blanc) baserade viner.  Frascati innehåller också till viss del Trebbiano, men dominerande druvan är här oftast Malvasia

  Områdena kring de vulkaniska kullarna sydöst om Rom - Castelli Romani, innefattande bl a Frascati, producerar alla liknande (mestadels) vita viner på Malvasia "utblandade" med druvorna Trebbiani, Bombino (Bonvino) och Bellone (max 10 %).

  Falerno (eller Falernum) som var det antika Roms berömda vin görs både i Latium (Falerno DOC) och i Kampanien (Falerno del Massico DOC).  Vinet som är rött görs huvudsakligen på druvan Aglianico.

  Latium har har en vingårdsareal på nästan ??? ha och en produktion på 2.31 miljoner hl per år (2005).  Det mesta är vita viner (hela 83%), och resten (17%) är röda.  47% av vinarealen är DOC/DOCG "klassat".


  Områden.

   

  Est!Est!!Est!!! - di Montefiascone DOC.

  Est!Est!!Est!!! är ett känt vin från Lazium och kanske samtidigt antagligen det mest menlösa turistvin som finns. (Tur att det är billigt!)  Namnet är bättre än vinet.  Hur som helst Est!Est!!Est!!!, som huvudsakligen görs på Trebbiano druvan, är ett lätt, neutralt vin med uppfriskande syra, som faktiskt anses bli bättre och bättre...

  Est!Est!!Est!!! görs på druvorna; minst 65% Trebbiano (Trebbiano Toscano, Procanico), uppblandat med Malvasia (Malvasio Bianca Toscana, max 20%) och Rossetto (Trebbiano giallo, max 15%).  Både torr som söt, stilla som mousserande (spumante) görs.

  Namnet då?  År 1111 reste tyske biskopen Defuk i området (på väg till Rom).  Hans tjänare hade för vana att resa i förväg och markera ut de värdshus som hade de bästa vinerna, genom att skriva just Est! (= Här är det!) på värdshusdörrarna.  I Montefiascone stötte han på sitt drömvin, varpå inskriptionen entusiastiskt blev Est!Est!!Est!!!.  Biskopen, instämde tydligen i sin betjänts omdömme, då han helt sonika bosatte sig i Montefiascone resten av livet.  Varje år firas hans minne genom att man tömmer ett vinfat av just Est!... över hans gravsten.

  Exempel på bra producenter är;  Luigi Bigi, Falesco, Mazziotti, Trappolini, m.fl.

   

  Frascati DOC.

  Frascati, ibland beskrivet som Italiens Liebfraumilch, är ett lätt, fruktigt, (i regel) torrt och parfymerat vin som passar både som aperitif och till fiskrätter.  Det finns även dels en halvtorr (amabile) variant och dels en exklusiv söt (dolce) variant, kallad cannellino, som angripits av ädelröta, och både är ovanlig och mycket eftersökt.  Frascati, som görs på druvorna Malvasia och Trebbiano, görs förresten också mousserande (spumante).  Både blandningar av de två druvsorterna och druvrena viner görs.  Förekommer även andra druvor.  Frascati kan ha en päronliknande smak.

  Frascati görs oftast på mestadels Malvasia, men regelverket säger att druvsammansättningen måste vara; minst 70% av druvorna Malvasia (bianca di candia) och/eller Trebbiano (toscano), upp till 30% greco, och upp till 10% av andra lokala druvsorter.  Både torra och söta varianter görs, liksom mousserande (spummante).

  Castel de Paolis är bästa producenten och deras Vigna Adriana, med stort inslag av druvan Viognier, är den bästa Frascati som går att finna.  Santarelli (Castel de Paolis) tillverkar många andra toppviner, bl a Rosso del Lazio Quattro Mori som är ett rött vin gjort på Syrah och Merlot, och ädelrötade Muffa Nobile som är gjort på Sauternesdruvorna Semillon och Sauvignon Blanc.

  Exempel på bra producenter är;  Casale Marchese, Castel de Paolis (Vigna Adriana), Colli di Catone, Conte Zandotti, Fontana Candida, Pallavicini, Villa Simone, m fl.

   

  Falerno DOC.

  Falernum (latinska namnet) är ett vin med klassiska anor, då det var det vin som huvudsakligen dracks i det klassiska Rom.  Druvorna odlas i gränslandet mellan Latium och Kampanien.  Falerno del Massico DOC heter den mer kända Kampaniska appellationen.

  Idag är vinet mindre känt och långtifrån ryktbart.  Det vita vinet, gjort på Falanghina druvan är mjukt och torrt, med låg syra halt.  De röda vinerna, gjorda på Aglianico, är komplexa, med en intensiv färg och doft.  Smaken är mjuk, men fyllig, ofta med lite bränd karaktär.

  Exempel på bra producenter är;  Cantina Cenatiempo och Villa Matilde.

   

  Övrigt.

  Två verkligt förnäma viner, men utan DOC-klassning, är:  Boncompagno Ludovisis Fiorano Rosso och Colacicchis Torre Ercolana, båda fantasifulla blandningar av Cabernet Sauvignon och Merlot.

   

 • [  Tillbaka till kartan.  ]
   

  2006-10-11
  Lars Jonsson