© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 
Emilia-Romagna.
[   Allmänt  /  Kvalitetsindelning  /  Områden (inkl. karta)  ]
 

Emilia-Romagna består av områden/appellationer;

DOC-Appellationer (2 DOCG, 19 DOC).

Emilia:

 •  Colli Bolognesi Pignoletto DOCG.
 •  Bosco Eliceo DOC.
 •  Colli Bolognesi DOC.
 •  Colli di Parma DOC.
 •  Colli di Scandiano E di Canossa DOC.
 •  Colli Piacentini DOC.
 •  Gutturnio DOC.
 •  Lambrusco.
 •  - Lambrusco di Sorbara DOC.
 •  - Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC.
 •  - (Lambrusco) Reggiano DOC.
 •  - Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC.
 •  Modena o Di Modena DOC.
 •  Ortrugo dei Colli Piacentini DOC.
 •  Pignoletto DOC.
 •  Reno DOC.

  Romagna:

 •  Romagna Albana DOCG.
 •  Colli di Faenza DOC.
 •  Colli di Imola DOC.
 •  Colli di Rimini DOC.
 •  Colli Romagna Centrale DOC.
 •  Romagna DOC.
 •  - Romagna Albana Spumante.
 •  - Romagna Cagnina.
 •  - Romagna Pagadebit.
 •  - Romagna Sangiovese.
 •  - Romagna Trebbiano.


  Allmänt (Emilia-Romagna).

  Emilia-Romagna, Lambruscos hemmaområde, spänner över nästan hela Italiens bredd (norra delen av centrala Italien) från Ligurien i väster till Adriatiska havet i öster.  Vinproduktionen (7,039 miljoner hl/år, 2016) är enorm, Italiens tredje största, efter Venetien och Apulien.  Det mesta är vita viner (54%) och resten röda (46%).  24% är DOC/DOCG och vinarealen är på nästan 53 191 ha.  (Venetien 10,145 milj hl/år, Apulien 8,792 milj hl/år, 2016)

  Trots att regionen är något av en gastronomiskt centrum och rymmer stora matstäder som Parma och Bologna, så är vinerna konstigt nog ofta enkla.  Det enda av regionens viner som är ordentligt kända och spridda är områdets ofta trista röda mousserande Lambrusco som görs i överflöd.  Tre ursprungsområden är helt och hållet tillägnade Lambrusco och ytterligare två i stort sett.  Men här görs, även om det absolut mesta är enklare viner, också en hel del bättre viner både på italienska och internationella druvsorter (obs! alltså även bra viner på Lambrusco).

  Det som gör Emilia-Romagna så kulinariskt och gastronomiskt rikt är troligtvis också det som gör att de flesta viner är tunna och enkla.  Emilia-Romagna är nämligen, förutom Apenninerna (och dess "förberg"/sluttningar) i söder och lite kullrigt landskap längst i nordväst, i stort sett en del av den bördiga Po-flodens avrinningsområde.  Lättillgängligt vatten och näringsrik jord är kanske bra för de flesta grödor men för druvor så resulterar det lätt i höga utbyten och just tunna enkla viner.

  Som namnet föreslår så består Emilia-Romagna egentligen av två regioner;  dels Emilia (väster om Bologna) som är Lambruscos hemmaområde och består av provinserna;  Piacenza, Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna och delar av Ferrara;  och dels Romagna (i öst), där mestadels stilla viner görs (bl.a. röda på Sangiovese och vita på Albana druvan).  Romagna består av provinserna;  Ferrara (delar av), Forli, Ravenna och Rimini.  Bologna som ligger nästan mitt emellan är regionens huvudstad.

  Enda DOCG'n var länge Albana di Romagna som faktiskt också var det första vita vinet i Italien som fick klassificeringen (1986).  Albana di Romagna är ofta enklare vita viner inte värdiga sin klassificiering, men här finns också riktigt bra viner.  Framförallt håller många av de söta passitovinerna hög klass.  2010 så upphöjdes delar av Colli Bolognesi till Colli Bolognesi Classico Pignoletto DOCG, under förutsättning att man gör stilla vitt vin på gröna druvan Pignoletto dvs.  Denna urprungsbeteckning har dessutom omformulerats till Colli Bolognesi Pignoletto DOCG.

  Pignoletto förresten...  Fr.o.m skörden 2014 finns inte druvan mer såtillvida att den döpts om.  Efter att man med DNA-analys konstaterat att Pignoletto och Grechetto är samma druvsort, och i.o.m. Proseccos framgång med skyddad ursprungsbeteckning och namnbyte av den ingående druvan Prosecco till Glera, så gör man här samma sak.  Producenterna har bestämt att helt enkelt byta namn på druvan Pignoletto till Grechetto och i stället bara låta de skyddade urprungsbeteckningarna bära namnet Pignoletto.  Som ett led i detta så utökades Colli Bolognesi Pignoletto DOCG samtidigt som man instiftade den nya ursprungbeteckningen Pignoletto DOC för att omfatta druvrena viner på Grechetto som inte går in i DOCG appellationen.

  Som redan påtalats så Emilia-Romagna lite av Italiens gastronomiska centrum.  Här tillverkas nämligen några av Italiens bästa ostar, pasta, och charkuteriprodukter.  För vem har väl inte hört talas om parmesan ost och parma skinka?  Det sägs faktiskt att just parmesan ost är den första fasta födan som många av traktens barn får.  Faktum är att båda osten och skinkan är lika byråkratiskt kontrollerade som vinet.  Båda har sk Consorzios som skyddar och reglerar kvalitetsprodukterna, och båda har en gammal och ärorik historia. Parmigiano-Reggiano ostar har exempelvis gjorts på samma sätt i 700 år.

  Emilia-Romagnas största vindistrikt/appellationer är:

  Vindistrikt: Areal (2015): Produktion (2015):
  Romagna DOC 3 932 ha 206 339 hl
  Reggiano DOC 1 256 ha 158 256 hl
  Lambrusco Salamino di
  Santa Croce DOC
  1 388 ha 151 110 hl
  Lambrusco di Sorbara DOC 1 076 ha 134 626 hl
  Lambrusco Grasparossa di
  Castelvetro DOC
  907 ha 114 278 hl
  Gutturnio DOC 1 153 ha 92 640 hl
  Colli Piacentini DOC 1 065 ha 91 163 hl
  Pignoletto DOC 822 ha 89 248 hl
  Modena di Modena DOC 841 ha 77 941 hl
  Otrugo del Colli Piacentini DOC 401 ha 33 545 hl
  Colli di Scandiano e Canossa DOC 300 ha 28 003 hl
  Romagna Albana DOCG 234 ha 12 611 hl
  Colli Bolognesi Pignoletto DOC 166 ha 12 572 hl
  Colli Bolognesi DOC 150 ha 9 073 hl
     [Källa: FEDERDOC]

  Druvor.

  Den bördiga marken ger, i skydd av Appenninerna, mängder av druvor.  Förutom Lambrusco så odlas;  Barbera, Bonarda (Croatina), Sangiovese, Cabernet Sauvignon, m.fl. för röda viner och;  Albana, Trebbiano, Malvasia, Pagadebit (Bombino Bianco), Pignoetto, Malvasia Bianca di Candia, Pinot Bianco, Moscato, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Chardonnay, m.fl. för vita.

  Lambrusco är en blå högavkastande druvsort som ofta förknippas med vinet med samma namn.  På samma sätt som vinet kan variera från billig mousserande söt saft till elegantare och torrare viner, så finns det flera olika varianter (kloner) på druvsorten, som alla hör hemma i regionen.  De bästa varianterna är;  Lambrusco Sorbara, Lambrusco Grasparossa och Lambrusco Salamino ("salamikorv-formade" klasar).  Obs! att appellationerna nämnda efter druvsorterna (klonerna) får innehålla även andra kloner (och ibland även andra druvsorter).  En rolig detalj är att romarna kallade druvan Vitis Labrusca (betydande ungefär "vilt växande"), ett namn som idag betecknar en amerikansk art (alltså inte en druvsort).

  När de gäller den blå druvsorten Sangiovese så finns (och används) ett flertal olika kloner inom huvudgrupperna Sangiovese Grosso ("stora sangiovese") och Piccolo ("lilla sangiovese").  Det finns även kloner här som är lokala och inte återfinns på andra håll i Italien.  Se Toscana för mer information om Sangiovese.

  Albana är generellt en lågkvalitativ grön druvsort, så det var förvånande när Albana di Romagna upphöjdes till DOCG som första vita vin 1986.  Hur som helst så har producenter som Leone Conti och framförallt Fattoria Zerbina visat att druvsorten kan göra storverk som söta passitoviner.  De bästa vinerna är aromatiska, med exotisk frukt och honung.  Det är den höga naturliga syran som gör att vinerna "lyfter" som söta och koncentrerade.  (se mer under Albana di Romagna nedan).


  Områden.

  Som redan antytts så består Emila-Romagna av två signifikant olika regioner, dels bördiga po-slättens Emilia med alla sina Lambrusco appellationer, där de bästa vinerna är de som kommer från den kuperade norra delen, och dels Romagna i väster där det görs många druvrena (framförallt) stilla viner på både nationella och internattionella druvsorter.

  Pärlande viner är lite av Emilia-Romagnas kännetecken och dom flesta appellationer inkluderar faktiskt pärlande eller mousserande viner.  Regionens bästa viner är dom torra och stilla röda, medan dom torra vita, trots att dom inkluderas i majoriteten av appellationerna, är anonyma, lätta och syrliga viner.

   

  Emilia.

  Emilia, - norra (och västra) delen av den administrativa regionen Emilia-Romagna, består av provinserna;  Picenza, Parma, Reggio Emilia, Modena, och delar av Bologna och Ferrara.

  Här produceras mängder, mängder och mängder med röda, pärlande och mousserande viner på druvan Lambrusco, som omfattar ett flertal appellationer med Lambrusco di Sorbara i täten när det gäller kvalitet.  Men här finns också ett antal appellationer som producerar både röda och vita viner (ofta druvrena) från ett flertal olika, nationella och internationella druvsorter.  Här återfinns några av regionens bästa viner.

   

  Colli Piacentini DOC / Gutturnio DOC / Otrugo dei Colli Piacentini DOC.
  [Colli Piacentini: 1 065 ha, 91 163 hl/år, 2015]
  [Gutturnio: 1 153 ha, 92 640 hl/år, 2015]
  [Otrugo dei Colli Piacentini: 401 ha, 33 545 hl/år, 2015]

  Här - längst upp i nordväst i provinsen Piacenza - gränsande till Lombardiets Oltrepò Pavese ligger ursprungsområdet Colli Piacentini som även delar såväl geografiska förutsättningar som klimat med grannen i norr.  Piacentini är dessutom uppdelat på de tre underregionerna Trebbiano Val Trebbia, Vanure och Monterosso Val d'Arda, som kan förekomma på etiketterna.

  Colli Piacentini tillkom 1984 genom en ihopslagning av fd. appellationerna;  (Gutturnio dei) Colli Piacentini, Monterosso Val d'Arda, och Trebbiano Val Trebbia, men har sedan åter delat upp sig i Colli Piacentini DOC, Ortrugo dei Colli Piacentini DOC och Gutturnio DOC.  Hur som helst, här tillverkas en stor mängd olika viner och ursprungsbeteckningen Colli Piacentini omfattar;  vita, rosé som röda viner;  stilla som pärlande (frizzante) och mousserande (spumante);  torra som söta viner, och söta viner gjorda på torkade druvor.

  Nämnda Gutturnio är bra röda viner på Barbera och Croatina, men man gör även bra druvrena viner på Cabernet Sauvignon och söta vita passitoviner på Malvasia.  I övrigt så görs här både blandviner och druvrena viner, bl.a. röda på;  Barbera, Bonarda, Cabernet Sauvignon, Pinot Nero, och vita på;  Chardonnay, Malvasia, Pinot Grigio, och Sauvignon (Blanc).  Även mousserande på Chardonnay, Pinot Grigo, eller Malvasia, och sk. Vin Santos på gröna druvsorter såsom;  Malvasia, Marsanne, Sauvignon (Blanc), Trebbiano, m.fl.  Många av vinerna görs pärlande (frizzante) och konsumeras lokalt, medan exportvinerna oftast är stilla.

  Gutturnio DOC etablerades som en egen ursprungsbeteckning 2010 men är ändå informellt fortfarande en del av Colli Piacentini.  Att den här delen av Emila, provinsen Piacenza, har tillhört Piemonte märks här.  Gutturnio är nämligen röda viner på mestadels (55-70%) Barbera och resten Croatina/Bonarda. Vanligtvis torra och stilla, men en halvsöta och pärlande versioner existerar.  Förekommer som Superiore med högre alkoholhalt, Riserva med 24 månaders lagringskrav, och som Classico. 

  Exempel på bra producenter är;  Castelli di Duca, Cardinali, Gaetano Lusenti, Il Poggiarello, Loretta, La Stoppa, La Tosa, Torre Fornello, m.fl.

  La Stoppa är bra producent som gör en ruggigt bra Cabernet blandning i sin Stoppa.  Trots att vinet klassificerar inom vintypen Colli Piacentini Cabernet Sauvignon så innehåller den även Merlot, och även "andra" bordeauxdruvor.  I portföljen ingår även söta viner exempelvis Malvasia Passito, en druvren ädelrötad Sémillon (Buca delle Canne) och en pärlande (frizzante) Gutturnio.

   

  Lambrusco / Lambrusco di Sorbara DOC / Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC / Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC, m.fl.
  [Lambrusco di Sorbara: 1 076 ha, 134 626 hl/år, 2015]
  [Lambrusco Grasparossa di Castelvetro: 907 ha, 114 278 hl/år, 2015]
  [Lambrusco Salamino di Santa Croce: 1 388 ha, 151 110 hl/år, 2015]
  [Reggiano: 1 256 ha, 158 256 hl/år, 2015]
  [Modena di Modena : 848 ha, 77 941 hl/år, 2015]

  Lambrusco är (kvantitativt) vinregionens (och då framförallt Emilias) stora druva och vin.  Lambrusco är ett saftliknande, druvigt, torrt till halvsött, och starkt pärlande (frizzante) till mousserande (spumante), rött (eller rosé) vin.  Exporteras i stora kvantiteter framförallt till USA.

  Det finns fem ursprungsmärkningar/appellationer för Lambrusco, dels de tre som ligger i provinsen Modena och bär druvans (även dominerande klons) namn;  Lambrusco di Sorbara DOC, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC, och Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC, dels Modena di Modena DOC också i Modena, och slutigen Reggiano DOC som ligger västerom i angränsande Reggio Emilia.  Dessa står tillsammans för 50% av regionens DOC-viner.  I alla appellationerna ingår både röda och rosé viner, medan det i Modena och Reggiano även ingår vita pärlande och mousserande viner på andra druvsorter. 

  Dessutom görs det även i Colli di Scandiano e di Canossa DOC pärlande viner på Lambrusco förutom lantvinsappellationrna (IGT'erna) Emilia och Romagna.  Tja, vintypen görs även som enkla bordsviner, Vino da Tavola.

  För den som inte vet det så tillverkas det också Lambrusco i Lombardiet, Lambrusco Mantovano DOC gränsar till Emilia-Romagna's Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC.

  Många (vinskribenter) anser att Lambrusco är så dåligt att det knappt borde få kallas för vin, men förutom otäcka läskedrycker så tillverkas faktiskt också riktigt eleganta torra mousserande varianter, exempelvis Cavicchiolis "Vigna del Cristo.

  Det är faktiskt så att det mycket är "skiten" som exporteras.  De elegantare och framförallt torra varianterna dricks huvudsakligen på hemmaplan.  Bäst är vinerna som säljs som Lambrusco di Sorbara DOC, och utmärks av god syra, elegant körsbärssmak och är torra.  De här högkvalitativa Lambrusco vinerna hittar man alltså sällan utanför Emila-Romagna.

  Traditionellt tillverkas Lambrusco genom att buteljera vinet innan det jäst färdigt, varpå jäsningen avslutas i flaskan (enl méthode rurale).  Idag dominerar dock tankjäsning (cuve close, charmat), även om både den traditionella metoden och kolsyrning förekommer. 

  Cuve Close (charmat- eller tankmetoden) innebär att man jäser långsamt vid låg temperatur i trycksatt ståltank, vilket gör att den bildade koldioxiden "fångas upp" och löser sig i vinet.  När rätt alkoholhalt uppnåtts stoppas jäsningen genom att blandningen kyls ned ytterliggare, innan den klaras genom sterilfiltrering (alt. centrifugering) och buteljeras.  Allt sker under tryck för att "bevara bubblorna" i vinet.  Metoden används vid massproducering av mousserande vin och räknas som underlägsen metodo Classico (champagnemetoden).

  Exempel på bra producenter är;  Cantine Dall'Asta, Cavicchioli & Figli, Chiarli 1860, Corte Manzini, Corte Manzini, Ermete Medici & Figli, Rinaldini, Stefano Spezia, m.fl.

  Chiarli 1860 är både den äldsta producenten av Lambrusco och en av allra de bästa.  Chiarli grundades 1860 av Cleto Chiarli (därav namnet), och ägs fortfarande av familjen.  Corte Manzini är kanske den som kvalitetsmässig är "värsta" konkurrenten.

  Rinaldini är kanske inte en av de allra bästa producenterna men väl värd att nämna ändå.  Är nämnligen unik såtillvida att man änvänder sig av metodo classico (den sk champagnemetoden) för sina bästa Lambruscos, vita Lambrusco Bianco och röda Lambrusco Pjcol Ross.  Pjcol Ross är en lokal Lambrusco klon och vinet får ligga på sin jästfällning mellan 18-36 månader innan det dégorgeras utan nedfrysning.  Vinerna kostar under hundralappen - otroligt!!!

  Kooperativet Reunite är den i särklass största producenten och likaså det största märket i USA.  Tillverkar mycket av de sämre exportvinerna men gör även bra torra viner.

   

  Colli Bolognesi DOC / Colli Bolognesi Pignoletto DOCG / Pignoletto DOC.
  [Colli Bolognesi: 150 ha, 9 073 hl/år, 2015]
  [Colli B. Pignoletto: 166 ha, 12 572 hl/år, 2015]
  [Colli B. Classico Pignoletto: 5 ha, 181 hl/år, 2015]
  [Pignoletto: 822 ha, 89 248 hl/år, 2015]

  Colli Bolognesi är en ursprungsbeteckning/appellation som omfattar ett flertal vintyper gjorda på druvor från kullarna söder om staden Bologna.  Hälften av produktionen är dock vita viner, stilla eller mousserande (spumante), gjorda på den gröna druvan Grechetto (fd. Pignoletto).

  Appellationen omfattar 5 vita druvspecifika viner (Chardonnay, Grechetto, Pinot Bianco, Riesling Italico, Sauvignon Blanc), 3 druvspecifika röda (Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot) och ett vitt mousserande blandvin (Bianco) gjort på Chardonnay, Pinot Bianco, m.fl. druvsorter.  Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc ger de bästa vinerna.

  När det gäller druvan Grechetto (fd. Pignoletto) så har Colli Bolognesi Pignoletto DOCG bildats genom att sammanfoga Colli Bolognesi Pignoletto DOC och Collo Bolognesi Classico Pignoletto DOCG så att nya urprungsområdet omfattar i princip samma kommuner i Bologna som Colli Bolognesi DOC.  Dessutom så definierades 2014 det nya större ursprungsområdet Pignoletto DOC för att samla upp omgivande odlingar av Grechetto, Vilket innebär delar av provinserna Modena, Bologna och Ravenna.

  Colli Bolognesi Pignoletto DOCG är främst torra vita stilla viner på minst 85% Grechetto.  Minst 95% för Classico/Superiore som också har en högre stipulerad minsta alkoholhalt.  Dessutom omfattar appellationen både lättmousserande (Frizzante) och mousserande (Spumante) viner.  Pignoletto DOC omfattar samma typer av viner, men även söta sent skördade och söta viner gjorda på torkade druvor (Passito).

  Exempel på bra producenter är;  Floriano Cinti, Isola, La Mancina, Santarosa, San Vito, Tenuta Bonzara, Terre Rosse, Tizzano, Vallona, m.fl.

  Terre Rosse är en höjdarproducent och gör en hel serie med druvrena viner gjorda på internationella druvor såsom;  Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Nero, Riesling, Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon Blanc, mm.  Bästa vinerna är Cabernet Sauvignon Cuvée och Riesling Malagò.  Ett intressant vin är Adriana Vallania som är ett sött vin gjort på prefylloxera Malvasia druvor som ympats på nyare stockar.

   

  Bosco Eliceo DOC.
  [21 ha, 1 843 hl/år, 2015]

  Bosco Eliceo är en appellation som ligger på Po-slätten längs med kusten mot Adreatiska havet, i provinsen Ferrara, längst upp i nordöstra Emilia-Romagna.

  Här görs ett litet speciellt druvsmakande och pärlande (frizzante) rödvin, Bosco Eliceo Fortana.  Vinerna (Fortana) görs huvudsakligen på den lokala druvan Uva d'Oro (Fortana) och kan vara torra till söta, pärlande (som sagt) och syrliga.  De påminner om Lambrusco.

  Förutom detta rödvin så görs även ett vitt (Bianco) Trebbianobaserat blandvin, vita viner på Sauvignon Blanc och röda på Merlot.

  Exempel på några producenter är;  Ca' Nova, Corte Madonnina, och Cantina La Bassona.

   

  Romagna och Romagna DOC.
  [Romagna: 3 932 ha, 206 339 hl/år, 2015]
  [Romagna Albana: 234 ha, 12 611 hl/år, 2015]

  Romagna, - södra delen av den administrativa regionen Emilia-Romagna, består av provinserna;  Bologna (delar av...), Ravenna, Forli och Rimini.

  Här produceras både röda och vita viner, de flesta stilla.  De olika druvspecifika vinerna som tillverkas har gett upphov till följande vintyper;  Romagna Albana DOCG och Romagna DOC; Albana Spumante, Romagna Cagnina, Romagna Pagadebit, Romagna Sangiovese och Romagna Trebbiano, som alla andra varit egna DOC-områden men som nu är vintyper under Romagna DOC.  Dessa vintyper har ändock olika definierade områden/kommuner även om dom till största delen överlappar varandra.

  Stora "stjärnan" är det vita vinet gjort av Albanadruvan, Albana di Romagna som har DOCG status, medan Romagna Sangiovese generellt är de bästa vinerna.

   

  Romagna Albana DOCG / Romagna DOC; Albana Spumante.

  Albanadruvan kan ståta med att vara det första vita vinet som upphöjdes och fick DOCG-status (1986), Albana di Romagna DOCG (~600 ha).  Albanavinet är ett fruktigt, torrt till sött, stilla eller mousserande vin.

  Detta, oftast simpla, vin kan dock göras mycket sött.  Egentligen är det fyra varianter görs;  secco - torr, amabile - halvtorr, dolce - söt, och passito.  Att det blev upphöjt till DOCG status är ett mysterium, men det har i alla fall lett till en kvalitetshöjning.  Det halvsöta mousserande vinet saluförs som Romagna Albana Spumante DOC.  Bästa vinerna är dock de intensiva sötaktiga av passitotyp, exempelvis Zerbina's Scacco Matto. 

  Albana är nämligen en halvaromatisk druva med en hög naturlig syra halt.  Så medan torr Albana bara blir "sådäringa", så kan den uppkoncentration som torkning av druvorna innebär, göra att vinerna lyfter till fantastiska skapelser fulla av exotiska frukter och honung.  Många producenter gör därför enbart söta viner på druvan...

  Passito - innebär att druvorna dehydreras (torkas) före jäsningen, vilket ger ökad koncentration av extrakt, syror och socker. Ofta blir vinet också mer eller mindre ambrafärgat.

  Exempel på bra producenter är;  Celli, Fattoria Paradiso, Fattoria Zerbina, Giovanna Madonio, Leone Conti, Stefano Ferrucci, Tenuta Valli, Tre Monti, Umberto Cesari, m.fl.

  Fattoria Zerbina, som drivs av Cristina Geminiani, är en av de bästa producenterna i hela regionen.  Men beskrivs här då hon med sitt Albano di Romagna Passito vin Scacco Matto (kom ut 1987) är ledande i distriket.  Scacco Matto är idag ett av Italiens bästa dessertviner.  Tillverkar också lysande Sangovese di Romagna (Petramora och Torre di Ceparano) och Marzieno som är ett superlantvin på Sangiovese och Cabernet Sauvignon.

  Tre Monti är kanske den som är nummer två i regionen när det gäller vita viner.  Gör utmärkta Albana di Romagna viner men även Emilia Romagnas kanske bästa Trebbiano viner.  Hur som helst både torra och söta (passito) viner görs.  Bäst är Albana di Romagna Passito men även torra Vigna della Rocca är ett utmärkt vin.

   

  Romagna DOC; Sangiovese.

  Sangiovese di Romagna (~2 000 ha) är en appellation under vilket lätta, men pålitliga rödviner av druvan Sangiovese produceras.  Vinet är fruktigt, med toner av jordgubbar.  Både lagrade riserva varianter och sådana med högre alkoholhalt (superiore) förekommer.  Obs! att här så får superiore vinerna endast komma från ett avgränsat bättre område (högre altitud bort från Po-slätten).

  Generellt är vinerna medelmåttiga men de bästa exemplaren, gjorda av producenter som Zerbina, San Patrignagno, Castelluccio och Fattoria Paradiso, kan mäta sig med högklassiga Chiantis.  Ett exempel är Fattoria Paradisos "Vigna delle Lepri".

  Exempel på bra producenter är;  Castelluccio, Drei Donà, San Patrignano, Stefano Ferrucci, Leone Conti, Fattoria Paradiso, Fattoria Zerbina, Tre Monti, Celli, m.fl.

  San Patrignano är en unik vinproducent.  Förutom att man gör utsökta viner så är man både ett kooperativ och ett avvänjningscenter (europas största) för narkomaner.  Bästa vinet är lantvinet (IGT) Montepirolo gjort på Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc, men även Sangiovese di Romagna vinerna håller hög kvalitet och är bland appellationens bästa.

  Castelluccio är förgångare när det gäller högkvalitativa viner på Sangiovese i Emilia-Romagna, men de flesta vinerna saluförs som lanviner (IGT).  Bästa vinerna är Ronco dei Ciliegi och Ronco delle Ginestre som båda är druvrena Sangioveseviner.  Gör även vita viner, däribland utmärkta Ronco del Re som är ett eklagrat vitt vin gjort på Sauvignon Blanc, och Lunaria som är gjort utan ek på samma druvsort.

   

  Romagna DOC; Romagna Cagnina / Romagna Pagedebit / Romagna Trebbiano.

  Cagnina di Romagna är ett något sött ljust rött vin på druvan Terrano (Refosco-druva) som skall drickas ungt. Drickes lokalt till rostade kastanjer.  Pagadebit di Romagna är svagt sött vitt vin med en viss mandelton.  Trebbiano di Romagna är ett vitt standard vin som även görs mousserande.  Enda vinet värt att nämna är Vigna del Rio gjort av utmärkta producenten Tre Monti (som också gör utmärkt Albana di Romagna).

   

  Övriga Romagna appellationer;  Colli di Imola, Colli di Faenza, Colli di Rimini, och Colli Romagna Centrale, är alla små och nyare appellationer, och omfattar bara undantagsvis hyggliga viner.  I övrigt så gäller, liksom för många andra regioner, att många av de bästa vinerna är lantviner (IGT).

   

  Övriga vinområden/vin.

  Andra vin som kan nämnas är;  Vini Spallettis "Principessa Ghika" som är ett sött blommigt och fylligt vin som gjort av Riesling och Chardonnay druvor, torkade på passitovis.  Fattoria Paradisos "Mito",gjort på Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah, räknas slutligen som en av Emilia-Romagnas bästa rödviner.

   

 •  
  [  Tillbaka till kartan.  ]
   

  2018-01-15
  Lars Jonsson