© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 
Molise.
[   Allmänt  /  Kvalitetsindelning  /  Områden (inkl. karta)  ]

Molise omfattar 3 områden/appellationer;

DOC-Appellationer;

 •   Biferno DOC.
 •   Molise DOC.
 •   Pentro DOC / Pentro d'Isernia DOC.


  Allmänt (Molise).

  Molise, som fram till 1963 hörde ihop med Abruzzerna, är ett litet bergigt landskap.  Distriktet är fattigt och har en omodern vinindustri.  Molise fick sin första DOC så sent som 1983 och har nu efter senaste tillskottet (1998) tre DOC, Biferno, Molise och Pentro d'Isernia.  Molise anses ha potential för att skapa bra viner, men än så länge så finns det få kvalitetsproducenter, vilket gör att man lätt bortser från området.

  Produktionen är liten (Italiens 4de minsta vinregion), 390 000 hl/år (2005) producerades på drygt 8 600 ha.  Av detta är ungefär 58% DOC klassat.  En stor andel av vinerna (72%) är röda och resten (28%) är vita.

  De dominerande druvorna är den blå Montepulciano (d'Abruzzo) och gröna Trebbiano (Trebbiano Toscano), fölt av druvor såsom;  Bombino Bianco (Trebbiano d'Abruzzo), Aglianico, Sangiovese, Fiano, Geco di Tufo, Chardonnay, Riesling, m fl.

  Enda producenterna av betydelse är;  De Majo Norante och Borgo di Colloredo.

  De Majo Norante, som är störst och bäst, räknas som den enda producenten av många.  De Majo Norante valde länge att saluföra sina viner som bordsvin (Vino da Tavola) för att inte associeras med det låga intresset för Molise (regionen).  Hur som helst så satsar man enbart på lokala druvsorter såsom Aglinico, Falanghina, Greco, Prugnolo, Montepulciano, m.fl.  Bästa vinerna är röda Contado (Aglianico) och Don Luigi (Montepulciano och Tintilia) och vita Apianae (Moscato Reale).

   

  Biferno DOC / Pentro DOC.

  Biferno och Pentro omfattar båda både vita, röda och roséviner.  De lena röda (rosso), lite tanninrika vinerna, och rosén (rosato) görs på huvudsakligen Montepulciano druvan utblandad med Aglianico och Trebbiano Toscano för Biferno, och med Sangiovese för Pentro.  De vita (bianco) vinerna, som görs på Trebbiano Toscano utblandad med Malvasia Bianca och Bombino Bianco, är torra och lite aromatiska.

   

  Molise DOC.

  Molise som är den senast DOCn omfattar många olika vintyper, både blandviner, druvrena viner, torra till söta viner, stilla och mousserande viner.  Appellationen omfattar i stort sett hela regionens vinodlingar, så länge som man följer regelverket.

  De vintyper som ingår är, förutom röda blandvinet Rosso, gjorda på huvudsakligen Montepulciano druvan, också ett antal röda och vita druvrena viner.  De röda är;  Aglianico, Cabernet Sauvignon, Sangiovese och Tintilia, medan de vita är;  Chardonnay, Falanghina, Greco, Moscato, Pinot Bianco, Sauvignon, Spumante och Trebbiano. 

  Det görs även lättmousserande (frizzante) och mousserande (spumante) viner av flera av de druvrena vinerna.  Själva Spumante vintypen gäller enbart mousserande viner gjorda av;  Chardonnay, Pinot Bianco och Moscatodruvor, med andra lokala druvsorter ingående upp till 50%.

   

 • [  Tillbaka till kartan.  ]
   

  2006-10-11
  Lars Jonsson