© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 
Markerna (Marche).
[   Allmänt  /  Kvalitetsindelning  /  Områden (inkl. karta)  ]

Markerna omfattar områdena/appellationerna;

DOCG-Appellationer;

 •   Conero Rosso Riserva DOCG (fr 2004).
 •   Vernaccia di Serrapetrona DOCG (fr 2004).
  DOC-Appellationer;
 •   Bianchello del Metauro DOC.
 •   Colli Maceratesi DOC.
 •   Colli Pesaresi DOC.
 •   Esino DOC.
 •   Falerio dei Colli Ascolani DOC.
 •   Lacrima di Morro d'Alba DOC.
 •   Offida DOC.
 •   Rosso Conero DOC.
 •   Rosso Piceno DOC.
 •   Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC.
 •   Verdicchio di Matelica DOC.


  Allmänt (Markerna).

  Markerna, Verdicchios hemland, har har en vingårdsareal på nästan 24 000 ha och en produktion på 1.21 miljoner hl per år (2005).  Det mesta är röda viner (53%), men här produceras nästan lika mycket vita viner (47%) och resten är röda.  35% av vinarealen är DOC/DOCG "klassat" och härav är faktiskt hela 60-70% vita viner.

  Markerna sträcker sig längs Adriatiska kusten från Emilia-Romagna i norr och Abruzzerna i söder.  I väst, på andra sidan Appenninerna, ligger Umbrien och Toscana.  Regionen är mycket kuperad och det är mestades högre altituder som ger det tempererade klimat som är förutsättningen vinproduktionen. 

  Längst ute vi kusten är det dock platt, förutom att kustlinjen bryts av Monte Conero berget vid provinshuvudstaden Ancona.  Annars så ökar altituden, och landskapet blir backigare, ju längre inåt landet man kommer, tills man når Appenninernas "fötter".  Vidare karaktäriseras lanskapet av ett antal väst-östliga dalgångar som löper parallellt utspridda över hela regionens längd.

  Regionen mest känd för det vita berömda "fiskvinet" Verdicchio av (huvudsakligen) druvan med samma namn.  I övrigt, när det gäller vita viner, så tillverkas här även torra vita viner på Malvasia och Trebbiano.

  När det gäller de röda vinerna så är det Sangiovese och Montepulciano som dominerar och är huvuddruvorna i de bästa rödvinsappellationerna;  Conero Rosso Riserva, Rosso Conero och Rosso Piceno.  De bästa av dessa viner domineras dock av Montepulciano...

  Druvor.

  Som redan nämnts så är Markerna mycket av en vitvinsregion och när det gäller druvsorter så är Verdicchio den i särklass viktigaste druvan och kan betecknas som Markernas "egna".  Andra viktiga gröna druvsorter är;  Trebbiano (Toscano och Abruzzese) och Bombino Bianco (Trebbiano d'Abruzzo).  När det gäller blå druvsorter så är Sangiovese den mest odlade men Montepulciano den klart bästa.

  Verdicchio som har sin hemvist här och är ett av Italiens klassiska vita viner, kommer av det italenska ordet verde som betyder just "grön".  Två distrikt finns, det mer kustnära och kändare Verdicchio dei Castello di Jesi, och det kanske bättre Verdicchio di Matelica som ligger något söderut och längre inåt landet.  Verdicchio ger uppfriskande krispiga viner med hög syra och är därför också lämpliga som bas för mousserande viner, vilket också görs.  Smaker/dofter som förekommer är;  äpple, päron, örter, mandel, nötter, balsamiskt (typ vintergröna), och ev fattoner.

  Montepulciano...


  Områden.

   

  Conero Rosso Riserva DOCG / Rosso Conero DOC /
  Rosso Piceno DOC / Rosso Piceno Superiore DOC
  .

  Conero Rosso Riserva, Rosso Conero och Rosso Piceno är alla röda Chianti-liknande viner.  Här görs faktiskt viner som kan konkurrera med de bästa Chiantis, i alla fall de från nya DOCG appellationen Conero Rosso Riserva.

  Rosso Piceno appellationen täcker stora delar av provinserna;  Ancona, Macerata och Ascoli Piceno (tre av Markernas fyra provinser), i stort sett från kusten till Appenninernas "fötter".  Rosso Piceno Superiore täcker däremot bara sydligaste delen av Ascoli Piceno på gränsen mot Abruzzerna.  Rosso Conero täcker en mycket mindre yta och bara området kring berget Monte Conero och regionshuvudstaden Ancona.

  Conero Rosso Riserva DOCG /
  Rosso Conero DOC.

  Bäst är Conero Rosso Riserva som faktiskt blev upplyft till DOCG så sent som 2004.  Ett lägre skördeuttag och en högre minsta alkoholhalt är den stora skillnaden från Rosso Conero.  För druvinnehåll så gäller att vinet måste göras på;  minst 85% Montepulciano och max 15% Sangiovese.

  Enklare Rosso Conero däremot är gjort på druvorna;  minst 85% Montepulciano och max 15% av andra blå druvsorter. 

  Exempel på bra producenter är;  Alessandro Moroder, Fazi Battaglia, Gioacchino Garofoli, Lanari, Malacari, Maurizio Marchetti, Monteschiavo, Silvano Strologo, Le Terrazze, Terre Cortesi Moncaro, Umani Ronchi, m.fl.

  Fattoria Le Terrazze är en stor (150 ha) privatägd vingård och ägs av familjen Terni sedan 1990.  Gör främst Rosso Conero viner men även druvren Chardonnay (Le Chave) och ett mousserande vitt vin (Donna Giulia Metodo Classico) gjort på tidig skördade Montepulciano druvor ingår i sortimentet.  Bästa Conero vinerna är Rosso Conero Sassi Nero och Visions of J.

  Umani Ronchi är ett av Markernas största och mest kända vinhus, lika stor (150 ha) som Le Terrazze ovan.  Gör många olika viner men främst just Rosso Conero och Verdicchio Castelli di Jesi.  Bästa Conero vinet är Cumaro som är gjort enbart på Montepulciano, medan bästa Verdicchio'n är Plenio.  Absolut bästa vinet är nog dock lantvinet Pelago som är baserat på Cabernet Sauvignon, Montepulciano och Merlot.

  Rosso Piceno DOC / Rosso Piceno Superiore DOC.

  Rosso Piceno däremot görs finns i två huvudtyper, dels;  Rosso som är Montepulciano dominerat med inblandning av huvudsakligen Sangiovese, och dels;  Rosso Piceno Sangiovese som är gjort mestadels på Sangiovese.  Dessutom görs Rosso Piceno som "novello" och som "superiore".

  För druvinnehåll så gäller att vinerna måsta göras på;  Rosso;  35-70% Montepulciano, 30-50% Sangiovese, och upp till 15% av andra blå druvsorter;  Sangiovese;  minst 85% Sangiovese, och max 15% av andra blå druvsorter.  De bästa vinerna är "superiores" med högre alkoholhalt och med krav på 12 månaders lagring.

  Exempel på bra viner är;  Boccadigabbia, Le Caniette, Ercole Velenosi, Fattoria di Forano, Tenuta de Angelis, Saladini Pilastri, San Giovanni, m.fl.

  Boccadigabbia är med sina enda 11 ha vingårdsmark en av Markernas bästa producenter.  Vinet som ger honom (Elvio Alessandri) det epitetet är Akronte (Cabernet Sauvignon) IGT som år efter år får högsta betyg både av Gambero Rosso och Veronelli.  Även Pix Merlot är ett höjdarvin...

  Oasi degli Angeli måste nämnas men under vilket appellation?  Enda vinet som tillverkas på denna lilla (1.4 ha) "garage" vingård är kultvinet Kurni.  Hur nu ett vin som introducerades så sent som 1997 kan bli kult...  Hur som helst Kurni är ett lantvin gjort på 100% Montepulciano druvor och som får ligga 18 månader på franska barriques.  Oasi degli Angeli ligger just utanför Cupra Marittima vid kusten (Adriatiska havet) i Rosso Piceno appellationen.

  Ercole Velenosi...

  Saladini Pilastri är även det en "höjdar" producent.  Supervinet Rosso Piceno Superiore Vigna Monteprandone var det första från appellationen att få tre glas av Gambero Rosso...

   

  Vernaccia di Serrapetrona DOCG.

  ....

  ....

  Exempel på bra viner är; ...

   

  Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC.

  Verdicchio dei Castilli di Jesi är regionens klart största appellation och omfattar runt 3 500 ha.  Produktionen på över 180 000 hl (år 2001) och motstvarar nästan hälften av den samlade DOC produktionen.  Se även Verdicchio di Matelica och Esino som är andra appellationer som omfattar viner på druvan.

  Verdicchio är ett torrt och friskt vitt vin, gjort huvudsakligen på druvan med samma namn, som passar utmärkt både som aperitif och till fisk- och skaldjursrätter.  Verdicchio är rent, fruktigt och doftrikt, och görs även mousserande (spumante) med champagnemetoden.  Det görs även halvsöta sk passito viner gjorda på torkade druvor.  Smaker/dofter som förekommer är;  äpple, päron, örter, mandel, nötter, balsamiskt (typ vintergröna), och om fatlagrat även;  smörkola, vanlij och fat.

  Verdicchio räknas som ett av landets bästa vita viner gjorda på en italiensk druvsort.  Detta betyder inte att vinerna måste vara bra då det flesta är ofta både billiga och ointressanta.  Dessa sämsta varianter säljs ofta i amforaliknande flaskor och skall som sådana drickas så unga som möjligt.  Men här finns även riktigt bra viner...

  "Classico" vinerna, som oftast är de bästa, täcker i stort sett in hela DOC distriktet utan den allra nordvästra delen.  De bästa av dessa tillhör Italiens bästa vita viner och kostar därefter.  Namnet Castelli di Jesi kommer från floden Esino (och har alltså ingenting med Jesus att göra) som rinner genom området. 

  Druvorna som används är;  Verdicchio (minst 85%), med inblandning (max 15%) av Malvasia och Trebbiano.  "Superiore" beteckning kräver en alkoholhalt på minst 12%.  När det gäller lagring så gäller att "riserva" vinerna måste lagras minst 2 år, "spumante riserva" minst 9 månader, och "passito" i 1 år.

  Exempel på bra producenter är;  Brunori, Bucci, Casalfarneto, Colonnarra, Fattoria Coroncino, Fazi-Battaglia, Garofoli, Monteschiavo, San Lorenzo, Sartarelli, Terre Cortesi Moncaro, Umani Ronchi, Zaccagnini, Vallerosa Bonci, Villamagna, m fl.  Kooperativ och handelshus dominerar annars produktionen.

  Sartarelli är en renodlad Verdicchio producent och helt klart en av dom bästa (om inte den bästa!).  Tre viner görs, Classico, Tralivio och den bästa Balciana.  Alla Verdicchio Classico Superiore.

  Villa Bucci är en familjeägd producent som odlar Verdicchio, Montepulciano och Sangiovese, och med dessa druvor gör ruggigt bra Verdicchio dei Castelli di Jesi och hyggliga Rosso Piceno.

   

  Verdicchio di Matelica DOC.

  Verdicchio di Matelica är, med lägre skördeuttag och bättre odlingslägen, generellt bättre än kändare (och vanligare) Verdicchio dei Castello di Jesi.  Men så är produktionen också betydligt mindre (~280 ha mot Jesi's över 3 500 ha).

  Vinerna kommer från högre altituder (350-500 möh) på sydvästsluttningar (Appeninerna) nära städerna Matelica och Cerreto d'Esi i provinserna Macerata och Ancona, och räknas faktiskt som ursprunget för Verdicchio!  Även här görs både spumante och söta passito viner.  När det gäller lagring gäller att "riserva" måste lagras minst 2 år, "passito" 1 år och för "liquoroso" minst 29 månader.

  Området är oerhört vackert och många av kullarna är "krönta" med slott och befästningar från 1100-1300 talet.  Typiskt är de höga torn synliga från varandra som förr fungerade som effektiva signalsystem från adriatiska havet till bergskedjan (Appeninerna).

  När det gäller druvor så gäller, liksom för Vericchio dei Castelli di Jesi ovan, att minst 85% måste vara Verdicchio medan resten kan utgöras av Malvasia eller Trebbiano.  Vinerna upplevs generellt som renare och friskare, men med en stramare syra...

  Exempel på bra producenter är;  Belisario Cantina Sociale, Bisci, Enzo Mecella, La Monacesca, San Biagio, m fl. 

  La Monacesca är Matelicas stjärnproducent och gör eleganta viner på framförallt Verdicchio där det bästa vinet heter Verdicchio di Matelica Mirum.  Ecclesia är ett Chardonnay baserat lantvin, medan Camerte är ett utmärkt rödvin (också lantvin) gjort på Sangiovese och Merlot.

   

  Övrigt.

  Bianchello del Metauro DOC är en appellation för lätta parfymerade vita viner på druvan Biancame (Bianchello).  Metauro är för övrigt namnet på en flod som rinner genom appellationen som ligger provinsen Urbino i norra regionen. 

  Falerio dei Colli Ascolani DOC är ett hyggligt trebbiano baserat vitt blandvin från provinsen Ascoli Piceno i sydligaste Markerna. 

  I Colli Pesaresi DOC (Sangiovese dei Colli Pesaresi) tillverkas utmärkta rödviner, med både färg och styrka, baserade på Sangiovese.  De bästa är av hög klass.

  Exempel på bra producenter är;  Constantini (Colli Pesaresi), Umani Ronchi (Colli Pesaresi), Villa Pigna (Colli Pesaresi), m.fl.

   

 • [  Tillbaka till kartan.  ]
   

  2006-10-11
  Lars Jonsson