© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 
Kalabrien (Calabria).
[   Allmänt  /  Kvalitetsindelning  /  Områden (inkl. karta)  ]

Kalabrien (Calabria) omfattar ett tiotal appellationer (områden), bl a;

DOC-Appellationer;

 •   Cirò Classico DOC.
 •   Donnici DOC.
 •   Greco di Bianco DOC.
 •   Lamezia DOC.
 •   Melissa DOC.
 •   Pollino DOC.
 •   Sant'Anna di Isola di Capo Rizzuto DOC.
 •   Savuto DOC.


  Allmänt (Kalabrien).

  I Kalabrien finns med några få undantag inte några intressanta viner.  Låter kanske lite tråkigt, men undantagen (förstås beskrivna nedan) är väl värda att leta efter.  Den enda riktigt betydelsefulla appellationen är Cirò och den enda betydande producenten är Librandi.

  Förutom de två stora druvorna, Gaglioppo och Greco Nero för röda viner, Greco för vita, så odlas också Moscato (Muscat), mm.

  Produktionen är på 539 000 hl/år, av vilket 12% är DOC/DOCG klassat, och hela 93% är röda viner mot då endast 7% vita för vita.

  Librandi är Ciròs och för den delen också Kalabriens stora vinnamn.  Ständiga kvalitetsförbättringar har resluterat i produktion av utmärkta viner såsom Duca Sanfelice (Gaglioppo) och Gravello (blandning av Galgioppo och Cabernet Sauvignon).  La Passule är Librandis söta vita vin gjort på Mantonico, en ovanlig druva av gregiskt ursprung.  www.librandi.it

   

  Cirò / Cirò Classico DOC.

  Cirò är ett vin med gamla anor, liksom så många andra Italienska viner.  Bl a så var Cirò olympiernas vin i antikens Grekland.  Både röda (rosso), vita (bianco) och rosé (rosato) viner förekommer.

  Bäst är de röda vinerna som görs på enbart druvan Gaglioppo.  Även rosévinerna görs på Gaglioppo medan de vita görs på Greco Bianco.  Gaglioppo är en lokal druva, med grekiskt ursprung, som trivs i torrt klimat och ger upphov till alkoholstarka och robusta viner.

  Exempel på bra producenter är;  Caparra & Siciliano, Fattoria San Francesco, Vincenzo Ippolito, och Librando.

   

  Greco di Bianco DOC.

  Greco di Bianco är ett sött, njutningsbart, passitovin gjort på halvtorkade druvor av Greco Bianco.  Vinet som är rikt, med citrustoner, är gammalt och håller världsklass!

  Att själva appellationen heter Greco di Bianco beror faktisk på att odlas runt staden Bianco snarare än druvsortens namn.

  Bästa producenten är;  Umberto Ceratti.  Umberto Ceratti tillverkar också små mängder av Mantonico di Bianco VdT som också är ett sött vitt vin gjort på halvtorkade druvor.  Även Librandi gör ett sött Mantonico vin.

   

  Savuto DOC.

   

 • [  Tillbaka till kartan.  ]
   

  2006-10-11
  Lars Jonsson