© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 
Abruzzerna (Abruzzi).
[   Allmänt  /  Kvalitetsindelning  /  Områden (inkl. karta)  ]

Abruzzerna omfattar endast 4 områden/appellationer;

DOCG-Appellationer;

 •   Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane DOCG (fr 2003).
  DOC-Appellationer;
 •   Montepulciano d'Abruzzo DOC.
 •   Trebbiano d'Abruzzo DOC.
 •   Controguerra DOC.


  Allmänt (Abruzzerna).

  Abruzzerna (Abruzzo) är en vacker bergsregion, med Apenninerna i väst och Adriatiska havet i öst.  Hade det inte varit för bergen (65% av regionen)och alla backar så hade det varit för hett för vinodling, men nu erbjuds istället både mikroklimat och jordmåner som är perfekta för vinodling.

  Även om Abruzzerna inte är kända för sitt vin så görs här stora mängder.  Regionen är faktiskt Italiens 5:e största vinregion och producerar 3.27 miljoner hl/år (2005) på drygt 37 000 ha.  Det mesta av vinet är dock enkelt även om hela 35% är DOC/DOCG klassat.  Vidare är 62% är röda viner medan 38% är vita.

  Som redan nämnts så är regionen inriktad mot kvantitet (istället för kvalitet) vilket också märks på skördeuttaget som här är landets högsta.  År 1999 så var genomsnittet i hela regionen på över 100 hl/ha (medan det i genomsnitt i landet låg under 70 hl).  Vidare så producerar kooperativ hela 90% av produktionen. 

  Som på övriga håll i landet råder här dock lite av en kvalitetsrevolution, vilket främst märks på Montepulciano vinerna som bara blir bättre och bättre.  En tendens som lär fortsätta nu när man blivit belönat med en DOCG appellation, Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane.

  Här finns alltså nu fyra appellationer;  Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane, Montepulciano d'Abruzzo, Trebbiano d'Abruzzo och Controguerra.  Två "stora" viner görs, Montepulciano d'Abruzzo och Trebbiano d'Abruzzo.

  De viktigaste druvorna är den blå Montepulciano och den gröna Trebbiano d'Abruzzo, som båda dominerar stort.  Trebbiano d'Abruzzo, som inte skall förväxlas med Trebbiano (Ugni Blanc), är nämligen samma druva som Apuliens Bombino Bianco - södra Italiens stora vita druva.


  Områden.

   

  Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane DOCG /
  Montepulciano d'Abruzzo DOC.

  Montepulciano d'Abruzzo (7830 ha, år 2000) är Abruzzernas stora vin och görs på druvan med samma namn, Montepulciano.  Alltifrån ordinära skapelser till koncentrerade storheter görs. 

  För vinerna gäller att de måste vara gjorda på druvorna;  minst 85% Montepulciano och upp till 15% av andra blå druvsorter.  Riserva är viner som lagrats minst 24 månader, varav 12 på fat.  Även ett riktigt bra rosévin - Cerasuolo - görs.

  Appellationen omfattar samma produktionsområde som Trebbiano d'Abruzzo, vilket innebär ett stort område, omfattande delar av regionens alla fyra provinser (Teramo, Pescara Chieti och L'Aquila).  De bästa vinerna kommer från området kring Teramo (stad och provins), vilka sedan 2003 fått en egen appellation, nämligen Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane DOCG (se mer nedan).

  Montepulciano är en druva som är utbredd i sydöstra Italien (från Markerna ner till Apulien) och skall inte förväxlas med det Sangiovese vin "Vino Nobile di Montepulciano" från Toscana som görs i anslutning till själva staden Montepulciano.  Hur som helst, smaker/dofter som förekommer är;  mörka bär (björnbär) och kryddor.  Vidare så ger druvan djupt rödfärgade viner.

  Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane DOCG.

  Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane är en ny appellation, skapad i mars 2003, och omfattar större delen av provinsen Teramo, i norra delen av (gamla) appellationen Montepulciano d'Abruzzo.  Colline Teramane var tidigare en underzon inom Montepulciano d'Abruzzo. 

  Skillnaden mellan appellationerna är främst ett lägre högsta skördeuttag och ett något annat krav på druvinnehåll.  Här gäller att vinerna måste var gjorda av;  minst 90% Montepulciano och max 10% Sangiovese.  24 månaders lagring (för Riserva minst 36 månaders), varav 12 på ekfat, är minimi kraven.

  Exempel på bra producenter är;  Agriverde, Dino Illuminati, Monti Antonio e Elio, Il Feuduccio, valle Reale, (Gianni) Masciarelli, Camillo Montori, Bruno Nicodemi, La Valentina, Edoardo Valentini, Ciccio Zaccagnini, m.fl.

  Gianni Masciarelli konkurrerar med Edoardo Valentini om att vara Markernas bästa producent, och båda lyckas med samma konststycke, nämnligen att göra suveräna viner på både Montepulciano och Trebbiano d'Abruzzo.  Två serier med viner görs, Villa Gemma och Marina Cvetic.  Blev årets vinmakare i Gambero Rosso 2004.

   

  Trebbiano d'Abruzzo DOC.

  Trebbiano d'Abruzzo appellationen (~3000 ha, 2000) är identisk med den för Montepulciano d'Abruzzo och arealangivelserna motsvarar det för planteringarna av respektive druvsort. 

  Trebbiano d'Abruzzo är ett (oftast) tråkigt intetsägande torrt och syrligt vitt vin, gjort inte på Trebbiano (Ugni Blanc) som man skulle kunna tro, utan på Apuliendruvan Bombino Bianco.  Hur som helst det finns producenter som gör bra viner, men inga som når upp till dom från Valentini (se nedan), men Masciarelli ligger inte lång efter...

  Nja, inte helt sant...  När det gäller druvsammansättning så gäller att vinerna skall vara gjorda på;  minst 85% av druvsorterna Trebbiano d'Abruzzo (Bombino Bianco) och/eller Trebbiano Toscano, och max 15% av andra gröna druvsorter.

  De bästa producenterna är;  Edoardo Valentini och Gianni Masciarelli. 

  Edoardo Valentini är områdets stora vinnamn och gör Montepuliano d'Abruzzo, Cerasuolo och Trebbiano d'Abruzzo viner av enastående kvalitet.  Dom är helt enkelt bäst!  Valentini är närmast fanatiker när det gäller sina viner och är inbiten traditionalist.  Druvurvalet är excepionellt och endast 5-10% av druvorna används och dåliga årgångar säljs hela skörden.  Av 60 ha blir det bara 40 000 flaskor.  Kulturjäst och barriquer får andra använda, men här hör det inte hemma (ja inte i vin i alla fall...).  När det gäller just Trebbiano d'Abruzzo så är han den enda producenten som gör viner som man kan kalla för "stora".  Valentini's Trebbiano d'Abruzzo är nämligen ett av Italiens förmämsta vita viner.  Så till dom som säger att det inte går att göra bra vin på Trebbiano (eller var det Bombino)...

   

  Controguerra DOC.

  Controguerra tillkom 1996 och omfattar både blandviner, rosso och bianco, och druvspecifika viner.  Även lättmousserande (frizzante) och mousserande (spumante) viner görs.  Appellationen ligger uppe nordöstra hörnet av Montepulciano d'Abruzzo appellationen, alltså även inom den för Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane.

  Druvor som förekommer är;  blå;  Cabernet, Ciliegiolo, Merlot, Pinot Nero, och gröna; Chardonnay, Malvasia, Moscato Amabile, Passerina, och Riesling. 

  Exempel på bra producenter är;  Dino Illuminati (Fattoria Nicò), Lepore, Monti Antonio e Elio, Camillo Montori, m.fl.

   

 • [  Tillbaka till kartan.  ]
   

  2006-10-11
  Lars Jonsson