© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 
Mosel-Saar-Ruwer (Moseldalen)
[   Allmänt /  Kvalitetsindelning /  Druvor /  Områden (inkl. karta)   ]
 
moselkarte3.gif (22593 bytes)
 

Mosel (floden), med sina branta sluttningar, slingrar sig fram mer än någon annan tysk flod, vilket gör att sluttningarna vetter åt alla möjliga håll.  Naturen är svindlande vacker och vinerna, när de kommer från något av de branta lägena med skifferjord och söderläge, liknar inga andra viner.  Gröna druvan Riesling dominerar och är även den druvsorten som gör de i särklass bästa vinerna.

Regionen har ett svalt kontinentalt klimat.  Hade det inte varit för sluttningarna, floden som reflekterar ljus och den värmehållande jordmånen (mörk skiffer) så hade det inte gått att odla vindruvor här.  Åtminstone inte med den mognad och kvalitet som regionens bra viner håller.  Bremer Calmont är en av världens brantaste vingårdar och är ett bra exempel på ovanstående.  Förutom besvärligt att arbeta i själva vingården så behöver man årligen transportera upp skiffer som sköljts ner av regnvatten.

Historiskt så är Mosel sannolikt även Tysklands äldsta vinregion.  Det var romarna som planterade de första druvorna och även anlade även de första vingårdarna.  De finns såväl romerska lämningar i Trier som en gammal romersk vinpress som upptäcktes i Piesport 1985.

Mosels uppodlade areal är 8 698 ha (2020) och produktionen är på 1 422 331 hl (2020).  Hela 91% av den uppodlade arealen utgörs av gröna druvor.  Förutom Riesling (62.4%) så är dom viktigaste druvsorterna Müller-Thurgau (9.8%), Elbling (5.3%) och Spätburgunder (Pinot Noir, 4.7%).  Elbling är en druvsort som förr var mycket uppskattad.  Numera så nyttjas den mestadels inom tyska sektindustrin där dess syrliga och neutrala smak kommer till sin rätt.

Mosel (tidigare Mosel-Saar-Ruwer) är den enda vinregion som kan tävla med Rheingau när det gäller kvalitet, och många av Tysklands bästa viner görs här.  Vinerna är mer eleganta och fruktiga, jämfört med Rheingau's mer fylliga och karaktärsfulla viner.  Traditionellt så tappades moselviner på gröna flaskor till skillnad från Rhendalens bruna, något som många fortfarande upprätthåller.

De bästa moselvinerna är sk. prädikatsviner på Riesling av kabinett- eller spätleseklass.  De har en frisk syra, framträdande sötma och en spännande smak av fruktträdgård, där både blommor och frukt (äpplen, aprikos, mm.) ingår tillsammans med en ofta tydlig petroleumkaraktär.  Detta samtidigt som vinerna har en så låg alkoholhalt att man faktisk kan njuta av glas efter glas.  De är med sin lätthet idealiska både som sällskapsdryck och som aperitif.  Ja, de halvtorra/halvsöta passar även utmärkt till kryddig mat.  Torrare moselviner passar utmärkt till lättare fiskrätter. 

Mosel-Saar-Ruwer är uppdelad på de fem deldistrikten (bereiche), från norr till söder;  Zell, Bernkastel (Mittelmosel), Saar-Ruwer, Obermosel, och Moseltor.  De bästa vinerna är de som kommer från Bernkastel och Saar-Ruwer. 

I Bernkastel (Mittelmosel) ligger en rad berömda byar, varav Piesporter och Bernkastel med systerstaden Kues, tvärs över floden, är de mest kända.  Piesport som gör storartade viner, menlösa Piesporter Michelsberg oräknad.  Prova Piesporter Goldtröpfchen, t.ex. Reinhold Haarts.  Bernkastel är känt för läget "Doctor" - moseldalens mest ryktbara.  Andra "stora" byar är Ürzig, Erden, Whelen, Brauneberg, Leiwen mm.  Zell är framförallt känt för storsäljaren "Zeller Schwarze Katze", som är ett halvtorrt vin av enklare typ.  De bästa vinerna i Saar-Ruwer kommer från byarna Wiltingen och Scharzhofberg.

Bernkasteler Doctor - Moseldalens bästa läge och dyraste vin.  Enligt sägnen var Triers ärkebiskop Boemund II dödssjuk, utan bot från läkarna.  Han tillfrisknade dock efter att ha druckit av en Bernkastel-vinbondes vin och lär ha utropat "Den bäste doktorn växer i denna vingård..".  Och har man druckit vin från läget Bernakasteler Doctor, speciellt vin från Dr. H. Thanisch, så är det lätt att hålla med...

Producenter.

Fritz Haag, Brauneberg, är en av Moseldalens absoluta topp producenter, och gör regelbundet viner som räknas bland tysklands främsta.  Drivs sedan 1965 av Wilhelm Haag.  Bästa lägena är Brauneberger Juffer och Juffer-Sonnenuhr.

Egon Müller - Scharzhof, Wiltingen, är även det en av Tysklands främsta egendomar.  Räknas som specialist på ädelsöta prädikatsviner och gör dyra, men storartade, söta viner.  Bästa läget, som man har 7 ha av, är Scharzhofberg.

Joh. Jos. Prüm, Bernkastel-Whelen, är den av Prüm:arna som lyckats bäst, men S.A. Prüm ligger inte långt efter.  Även här är det främst ädelsöta prädikatsviner som gäller.  Bästa lägena är Wehlener Sonnenuhr och Graacher Himmelreich (gäller även S.A. Prüm).

Dr. H. Thanish, Bernkastel-Kues.  Här är det viktigt att "hålla tungan i rätt mun" och skilja på de två olika Thanish producenterna med snarlika namn och etiketter.  Pga osämja så delades nämligen gården upp i dels den bättre Dr. H. Thanisch - Erben Thanisch och dels Dr. H. Thanisch - Erben Müller-Burggraef.  Hur som helst så har båda del av berömda läget Bernkasteler Doctor, ett av tysklands bästa, och därför möjligheten till att göra exklusiva viner.

Exempel på producenter som regelbundet producerar kvalitetsviner:

  • Carl von Schubert, Maximin Grünhaus, Mertesdorf (eleganta viner)
  • Dr. H. Thanisch, Bernkastel (Doctor, dyr!)
  • Dr. Loosen, Whelen, Erden, Ürzig
  • Dr. Pauly-Bergweiler, Bernkastel
  • Egon Müller, Scharzhofberg, Wiltingen (tysklands bästa Riesling)
  • Fritz Haag, Brauneberg
  • Forstmeister Gelts-Zilliken, Saarburg
  • Grans-Fassian, Leiwen (eiswein, ädelrötviner)
  • Heribert Kerpen, Whelen, Graach
  • Heymann-Löwenstein, Winningen
  • Joh. Jos. Christoffel, Ürzig, Erden
  • Joh. Jos. Prüm, Whelen, Graach, Bernkastel (ädelrötviner)
  • Karlsmühle (Peter Geiben), Mertesdorf
  • Karthäuserhof, Eitelsbach
  • Molitor-Haus Klosterberg, Bernkastel-Wehlen
  • Reichsgraf von Kesselstatt, Bernkastel (Doctor), Dhron, ...
  • Reinhold Haart, Piesport (bästa piesporten!)
  • Robert Eymael (Mönchhof), Ürzig (Riesling specialist)
  • S.A. Prüm, Whelen, Graach, Bernkastel (fruktiga Riesling)
  • Sankt Urbans-Hof, Leiwen
  • Selbach-Oster, Zeltingen, Bernkastel, Whelen
  • Schloss Saarstein, Serrig
  • Schloss Lieser, Lieser
  • Studert-Prüm, Bernkastel-Wehlen
  • Wegeler-Deinhard, Bernakastel (Doctor), Whelener, Graach
  • Willi Schaefer, Graach
  • Von Hövel, Konz-Oberemmel
  • [  Tillbaka till kartan.  ]
     

     
    Lägen och Byar (Städer) (från norr till söder).
     
    Bereiche Grosslage Byar
    Burg Cochem Weinhex (Koblenz), Kobern, Winningen.
    Goldbäumchen Pommern, (Cochem).
    Rosenhang
    Grafschaft
    Schwarze Katz Merl, Zell.
    Bernkastel Vom Heissenstein
    (Mittelmosel) Schwarzlay Enkirch, (Traben-Trarbach), Erden, Ürzig.
    Nacktarsch Kröv
    Münzlay Zeltingen, Wehlen, Graach.
    Badstube Bernkastel
    Kurfürstlay Kues, Lieser, Brauneberg.
    Michelsberg Piesport, Dhron, Neumagen Trittenheim.
    St. Michael Leiwen, Klüsserath, Detzem, Schleich, Mehring.
    Probstberg Longuich, Schweich.
    Ruwertal Römerlay Eitesbach, Mertesdorf, Kasel, Maximin Grünhaus, (Trier).
    Saar Scharzberg Ayl, Filzen, Kanzem, Oberemmel, Scharzhofberg, Wiltingen, Ockfen, Saarburg, Serrig.
    Obermosel Königsberg
    Gipfel
    Moseltor Schloss Bübinger Perl.
     
    [  Tillbaka till kartan.  ]
     

    2022-01-27
    © Lars Jonsson